Rólunk

Az Ady Endre Társaság 2006 májusában lett Szatmárnémetiben bejegyezve azóta pedig megszakítás nélkül működik, mint nonprofit kulturális civil szervezet.

Egy Utca Négy Templom, Családi Hétvége, Tavaszkirálynő és Májuskirály választás, Egycsillagú Égbolt (A Magyar Kultúra Hete) az általunk kitalált rendezvények. Ünnepek!

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat történetéhez hozzátartozik, hogy végleges tartalmát azalatt a három év alatt nyerte el, amikor az Egy Utca Négy Templom rendezvényünkkel teljesítettünk szolgálatot gyülekezeti termekben. Akkor jöttünk rá, hogy csak szakrálisan közelíthetjük meg a Magyar Kultúra Hetét.

A Magyar Kultúra Napja, a Himnusz megírásának dátumára került (január 22), Nagy Imádságunk kapocs nemzet és Isten között. Január 27 pedig Ady halálának napja, a tragikus sorsú, „önmagával bokszoló” költőzsenié, akinek a nevét viseli társaságunk, hirdetve, hogy csak a hitéhez és nemzeti kultúrájához ragaszkodó magyar számára van nemzeti megújhodás, feltámadás. Nincs nagyobb veszély, mint a lélekközöny!

A Magyar Kultúra Hete már a XII. rendezvényénél tart, 2018. január 20-27. között ismét megszervezésre kerül népszerű programsorozatunk. Rendezvényünk nem fesztiváljellegű, hanem olyan előadásokat, produkciókat keresünk, ahol a tartalom a döntő, mely céljainkat is szolgálja.

Az elmúlt évek alatt vendégeink voltak: Jókai Anna, dr. Szász István Tas, Vári Attila, írók, Sebestjén Márta, Szvorák Katalin, énekesek, Bálint Márta, Boér Ferenc, Sata Árpád és leánya, Csomor Csilla, Szűtcs Nelli, Tóth Auguszta, Sebestyén Aba színészek, Hegedűs Endre zongoraművész és még sokan mások. Velünk ünnepelt a nyíregyházi Cantemus, a 100 Tagú Gyermek Filharmónia Szentlélekről és más kórusok is.

Kiállítást szerveztünk Szatmárról eltávozott képzőművészeinknek is, például Lakatos Pálnak és Halász Györgyinek. Az énekelt verssel, a költészetet igyekeztünk közelebb hozni a fiatalokhoz, így több ízben is meghívtuk városunkba a Fűszál, a Misztrál, a Kaláka és a Sebő együttest is.

 

Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság alapítóelnöke